Tradiția în vremurile de odinioară
În majoritatea zonelor rurale din România, se producea acest ulei natural presat la cald printr-o metodă tradițională și totodată foarte simplă, anume măcinarea, încălzirea și presarea semințelor atât de dovleac cât și de floarea soarelui.
În fiecare comună sau sat exista o presă de ulei denumită și “oloier/ oloiniță”, unde un meșteșugar al locului știa rețeta de obținere a unui ulei natural.
Sătenii aduceau la presă puținele lor semințe adunate de peste an, obținând cu greu o cantitate mică de ulei natural, datorate randamentelor scăzute ale tehnologiei de presare de atunci.
Pașii spre a obține un ulei natural
Procesul începe prin selectarea semințelor de impurități/ coajă printr-un selector mecanizat, apoi acestea sunt măcinate la o moară cu cilindri.
Făina de semințe obținută se pune la prăjit într-un cuptor cu mecanism de amestecare, adăugând sare și apă pentru omogenizarea amestecului.
Cu ajutorul căldurii emanate de către cuptorul încălzit cu lemne, după aproximativ 25-30 min. amestecul devine pregătit pentru următorul pas (doar persoanele experimentate își pot da seama când amestecul este bun pentru presare).
Compoziția rezultată se scoate din cuptor iar treptat se adaugă în cilindrul de presare special realizat pentru a facilita extracția de ulei în timpul prelucrării.
Presa hidraulică odată pornită exercită o presiune foarte mare de aproximativ 250-300 bar, datorită acestei presiuni uleiul este obținut.
Este un ulei natural deoarece semințele sunt folosite o singură dată la strângerea lor în presă.
Compoziția rămasă, așa numitele turte se folosesc pentru îmbogățirea hranei animalelor din gospodărie, datorită unui conținut proteic ridicat.
Uleiul brut obținut se decantează natural timp de 7-8 zile în recipiente de inox alimentar pentru a nu se schimba gustul acestuia.
În acest timp particulele mari din ulei coboară în partea de jos a recipientului datorită procesului natural de decantare.
Îmbutelierea se poate face după perioada de decantare, rezultând un ulei de culoare galben-aurie dacă este din semințe de floarea-soarelui, respectiv de culoare verde-închis dacă acesta este din semințe de dovleac.
Gustul aparte al acestui ulei natural tradițional este datorat prăjirii semințelor înainte de presarea lor.
Pentru o bună păstrare a uleiului presat la cald se recomandă menținerea la o temperatură de 15-20 grade C și fără expunere directă la lumină pentru a nu-și pierde din proprietăți.